Hur man köper fastighet i Portugal som utlänning

Om du vill köpa ett fritidshus eller hem i Portugal, är en av de första orostankarna någon typ av begränsning av din rätt att köpa eller äga egendom som utlänning. Du behöver inte oroa dig - Portugal har inga begränsningar. Du kan köpa ett hem vart du vill i landet.

Du måste dock ta dig igenom en del när det gäller pappersarbete.

  • Till exempel, måste du skaffa ett Portugisiskt skattenummer (numero de contribuinte eller NIF, numero de identificação fiscal) innan du kan slutföra köpet av en fastighet. Du måste ansöka till det lokala skattekontoret eller finansavdelningen och du måste betala en liten avgift. Du kan ange din advokats adress som korrespondensadress om du ännu inte har hemvist i Portugal.

  • Om du är medborgare i ett land utanför EU måste du också utse en skatterepresentant i landet. Återigen, kommer din advokat förmodligen att vara första anropet.

  • Portugisiska banker har inga problem med utlåning till utlänningar, även om de bara kommer att låna ut 70% av värdet på fastigheten till utländska; Det går upp till 80% om du ska vara Portugisisk bosatt. Du kan enkelt ansöka på en lokal bank. Men återigen, språk kan vara ett problem; det bästa är att använda en låne-mäklare som inte bara kommer att tala ditt språk, men förmodligen även kunna säkra dig en mycket bättre "affär" än om du skulle gjort allt på egen hand.

Din största svårighet att köpa som utlänning kommer förmodligen att vara det portugisiska språket. Det är mindre känt än franska eller spanska, till exempel, så du kanske vill använda en översättare, eller anlita en advokat som talar både engelska och portugisiska flytande. Du kanske även vill leta efter en tvåspråkig fastighetsförvaltare om du planerar att lägga ut fastigheten och inte kommer vara där större delen av tiden.

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Portugal

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Portugal. Du kan ladda ner den engelska version.

  • Du kan få tillbaka dina pengar om säljaren vägrar att sälja den här egendomen eller något av villkoren i "promessa" kontraktet inte respekteras efter 30 dagar. Men du kan förlora din insättning om du inte går vidare med ett köp, så se till att alla dina juridiska förfrågningar görs och att du har finansiella arrangemang på plats innan du skriver.

** "Loja do Cidadão" är en "butik" där du hittar officiella tjänster, t.ex. hittar du fastighetsregistrering, skatteavdelning, du kommer att ha möjlighet att få ditt skattenummer, kontrakt telekommunikationstjänster och andra. Så om du bestämt dig för att underteckna kontraktet i "Conservatória do Registo Civil", kan du också hitta den i de flesta av "Loja do Cidadão".

Köp av nyproduktion i Portugal

Processen att köpa nyproduktion av fastighet i Portugal liknar den för återförsäljning av egendom. Och ibland är det billigare att köpa nyproduktion eller till och med projektet av den egendom som är i färd med att byggas. Och i allmänhet är det säkert att köpa från ett byggföretag.

Det finns några viktiga punkter med att köpa nyproduktion, och att hålla dem i åtanke hjälper dig att spara dina pengar:

  1. Du kan nå ut till byggföretaget direkt och underteckna avtalet med dem. Vi rekommenderar dock alltid att involvera en fastighetsmäklare (kontrollera om de är registrerade hos AMI).

  2. Kontrollera byggföretagets rykte på internet eller genom att fråga lokalbefolkningen och kolla andra eventuella nyproduktioner. (Har de slutförts? Har alla lägenheter sålts? Har det varit problem med besiktning? Har priserna varit solida eller har priserna av nyproduktionen sjunkit?)

  3. Om du bestämt dig för att köpa, underteckna "promessa" med byggföretagets representant och din agent, och betala din deposition (enligt överrenskommelse med säljaren). Kontraktet ska ange när fastighetsbyggnadsprocessen ska vara klar (detta är mycket viktigt).

  4. Om du köper off-plan måste du vänta tills byggprocessen är klar. Därefter betalar du resten och undertecknar det slutliga kontraktet ("escritura publica"). Se till att inte underteckna det slutliga kontraktet tills du kontrollerat fastigheten och det är enligt det som du förväntat dig.

  5. Om det uppstår fördröjning med färdigställande av egendomen, kan du få din deposition tillbaka (det bör också ingå i kontraktet).

  6. Kom också ihåg att alla inköpsskatter betalas den dag då du undertecknar det slutliga kontraktet.