Köpa fastighet i Portugal - alternativ av bostadslån

Om du köper en fastighet i Portugal, kan du ha turen att ha hittat en billig lantlig egendom som du kan köpa kontant, eller så kanske du har medel från försäljning av en fastighet eller ett arv som du kan använda för att köpa en fastighet utan att kräva finansiering. Men, de flesta köpare vill finansiera en del av köpeskillingen med ett bostadslån, och här gäller det att tänka noga om dina låne-alternativ.

Det kommer alltid att finnas en obalans kring valuta, till exempel, om du inte lånar i euro. Om du lånar med valutan från ditt hemland, kommer du att drabbas av valutafluktuationer som kan innebära att värdet av bolånet så småningom överstiga värdet på fastigheten, om din hemvaluta försvagas. Å andra sidan om du lånar i euro men finansierar bolånet med inkomst i en annan valuta, kommer dina månatliga betalningar att fluktuera; om din hemvaluta försvagas, kan du få svårt med att ha råd med betalningarna.

Du vill noga tänka igenom detta innan du gör ett val, och kanske tillåta dig själv en 20% marginal för att säkerställa att du inte blir överbelastad.

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Portugal

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Portugal. Du kan ladda ner den engelska version.

Inlåning av din befintliga egendom

För hemägare med betydande eget kapital i sitt eget hem, kan inlåning av den egenskapen hjälpa betala för ett portugisiskt hem, och samtidigt vara ett förnuftigt alternativ. Men om saker går fel, kan det hända att du sätter ditt eget hem i riskzonen. Du kanske även upplever att räntan du ska betala är högre än vad du skulle betala om du lånat i Portugal, där räntorna är mycket konkurrenskraftiga.

En möjlig fördel är att du kanske kan få en fast ränta på lånet där hemma - även om dessa är nästan universellt svårare att få tillgång till sedan finanskrisen. Det finns inga lån i Portugal med fast ränta. Om du till exempel har en stor långsiktig investeringsportfölj kan det vara meningsfullt att kolla på fast ränta istället för att sälja av investeringar, särskilt om de är skatteeffektiva (som ISAs).

Skaffa ett bolån i ditt eget land

Många banker erbjuder internationella lån för andra länder där de har verksamhet. Barclays lånar t.ex. ut till portugisiska fastigheter och till köpare av fastigheter i Frankrike, Spanien och Italien. Men många banker lånar inte ut för internationella fastigheter eller begränsar sin utlåning till vissa typer av egendom eller platser. Medan du går den här vägen hjälper till att komma över språkproblemen, kan det inte ge dig det bästa valet av erbjudanden eller den bästa räntan.

Skaffa ett bolån i Portugal

Portugisiska banker beviljar gärna bolån till utländska medborgare. Du kan gå direkt till en av de stora bankerna - Santander, Novo Banco, BBVA eller Bankinter - men lokala filialer har stor autonomi, och du kan behöva närma sig flera för att hitta rätt affär. Språk, som så ofta, kan också vara ett problem - kom ihåg, även om du talar portugisiska, finns det en hel del mycket specifika ordförråd inblandade i finansiering som kan göra det svårt. Ett bättre alternativ är att använda en bolåne-mäklare, som används för att hantera denna typ av transaktion, som vet exakt vilka banker och filialer att fråga, och kan förmodligen säkra dig en bättre ränta.

Räntorna är vanligtvis rörliga, baserat på Euribor plus en procentandel (12-månaders Euribor är för närvarande -0.16%), men upp till 20 år är fasta räntor tillgängliga. Om du satsar på en fast ränta kommer du att betala en premie, till exempel 2.99% mot 2.25%, men om du tror att priserna sannolikt kommer att stiga, kanske du tror att det är en premie värt att betala.

Generellt kan icke-bosatta få ett 25-årigt lån, och invånare upp till 30 år. Invånare har också en fördel när det gäller att låna till ett värde; utländska måste sätta upp en 30% insättning, men för invånare är det 20%. Boende och icke-bosatta är lika, men när det gäller två av de mindre vackra saker om att skaffa portugisiskt bolån - en hel del pappersarbete och höga avgifter (cirka 600 EUR).

Här kan du se det verkliga exemplet på lånerelaterade utgifter, affären har stängts 2017, huspriset är 118.500 EUR och banklån (80%) - 102.200 EUR (intervju med fastighetsägaren kan läsas på...).

Portugisiska bolån är också föremål för strikta överkomlighetskriterier. Dina lånebetalningar får inte uppgå till mer än 30-35% av din netto månadsinkomst. Det finns inget sådant lån baserat på hyresintäkter i Portugal, så hyresintäkter kommer inte att beaktas vid bedömningen av ditt lån, bara din egen inkomst.

Bolånerelaterade kostnaderBetalning (Euro)
Översättning av dokument (vid behov)147,38
Översättning av certifiering50,90
Avgifter för bostadsutvärdering196,80
Låneavgifter100,00
Totalt495,08

Du kan också uppleva att viss typ av egendom inte är så lätt att hitta bolån för. Rustika egenskaper, särskilt där drastisk renovering krävs, kan vara knepigt att finansiera - så kan även fastigheter i städerna som har större krav på renovering. I så fall kan inlåning på din befintliga egendom förmodligen vara ett bättre alternativ.

Ett sista tips, när du skapar en budget och ser över vad du har råd med; glöm inte att inkludera överföringsskatter och juridiska kostnader. I Portugal kan de stå för upp till 10% av fastighetspriset, så du måste se till att du kan hantera dem samt den nödvändiga depositionen av dina kontantreserver.