Huspriser i Portugal

Fastigheter i Portugal har några av de bästa priserna i Europa. De senaste siffrorna från National Statistics Institute visar på att genomsnittliga fastighetspriset i Portugal, på bara 1,187 EUR per kvadratmeter-1,243 EUR för lägenheter och 1,090 EUR för hus. Detta kan jämföras med 2,649 EUR i Storbrittanien, eller 2,300 EUR i Frankrike, för att ta ett exempel.

Fastighetspriserna varierar dock kraftigt mellan regionerna. De två billigaste områdena, Centro och Alentejo, har huspriser lite mer än hälften vad du skulle betala i Algarve - i båda regionerna kan du köpa fastighet för mindre än 1,000 EUR per kvadratmeter. Om du är en fyndjägare, är detta inte en dålig plats att börja på, runt städer som Evora eller Elvas, Coimbra eller Aveiro.

Huspriserna i Portugal, 2018 (EUR per kvadratmeter):

OmrådePris (EUR)OmrådePris (EUR)
Algarve1524Norte1071
Lissabon huvudstadsregionen1456Centro973
Madeira/Azorerna1222/1015Alentejo963

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Portugal

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Portugal. Du kan ladda ner den engelska version.

Algarve är verkligen ett guldkorn

Algarve är det dyraste området att köpa vid, med starkt utländskt intresse. Den "gyllene triangeln" i Algarve mellan Vale do Lobo, Quinta Do Lago och Almancil har i synnerhet sett intresse på toppen av marknaden från investerare i "Golden Visa" -programmet, som ger ett långsiktigt portugisiskt uppehållstillstånd till individer som investerar över 500.000 EIR i egendom. 1,524 EUR per kvadratmeter är det löpande priset här, även om du i allmänhet betalar mer vid kusten, och mycket mindre till och med bara några kilometer inåt landet.

Det stora Lissabonområdet är också högt upp på listan, vilket knappast är förvånande med tanke på Lissabons status som huvudstad och finansiellt centrum, liksom en hotspot för turism. I själva verket är Lissabon den dyraste platsen i Portugal att köpa större lägenheter vid, med 1,430 EUR per kvadratmeter för " T3 " (tre sovrum) lägenheter.

Någonstans i mitten kommer Norra Portugal, inklusive den blomstrande staden Porto, liksom de portugisiska territorierna - Madeira och Azorerna.

Naturligtvis är dessa priser genomsnitt över stora regioner. De stora storstadsområdena har mycket högre priser - i centrala Lissabon, räkna med att betala 2,500 EUR eller mer per kvadratmeter för stora lägenheter. Porto kommer i allmänhet att kosta mer än mindre städer i Norte.

Leta efter en bostad i Algarve

Kommer prisökningen att vara kvar?

Vissa observatörer har väckt oro över hållbarheten i nuvarande prissättning i fastigheter. En del yngre portugiser upplever det nu som svårt att köpa sina första fastighet, och medan byggbranschen nu ökar antalet bostadsbyggen, finns det fortfarande en brist på nybyggen i många områden.

Men Portugals ekonomi går bra. Statsskulden har minskat, den ekonomiska tillväxten är över 2 procent och arbetslösheten har minskat. Du kan få en känsla för avståndet landet har rest sedan kreditbubblan genom att titta på avkastningen på portugisiska tioåriga obligationer. Så sent som 2012 var Portugal tvungen att betala investerare 18% för att låna ut landets pengar - år 2016 var räntan nere till 2,3% och nu har den fallit ännu längre, till under 1,9%. Medan tillväxten minskar, ser grunderna ganska bra ut dem med.

Det är också värt att notera att förhållandet mellan bostadspriserna och BNP per capita är relativt lågt för Europa, med 24 gånger. Som jämförelse värderas fastigheter i Storbritannien till 74 gånger BNP per capita och i Frankrike vid 41 gånger. Det tyder på att investerare inte borde bli alltför oroliga över den portugisiska bostadsmarknaden saktar ner.

Fastighetspriserna är på väg upp

Fram till nyligen verkade Portugal ha missat den europeiska fastighetsboomen. Det kompenserar nu för förlorad tid; enligt Eurostat hade landet 2017 den fjärde högsta prisökningen i Europa, efter Estland, Litauen och Irland. Fastighetspriserna bottnade 2014 och har gått upp allt eftersom - det sista kvartalet 2017 såg man priserna stiga med 10,5 procent på årsbasis, första kvartalet 2018 såg man detta accelerera till 12,2 procent.

Även om det finns starka utländska köparintressen, är den inhemsk efterfrågan stark. Antalet transaktioner är högt, där Q3 2018 såg hela 38 000 enheter byta händer, en ökning med nästan en fjärdedel på året. Och medan Lissabon och Algarve kan verka som tidningsrubrikerna, är prisuppgången utbredd över hela landet; siffror från Confidencial Imobiliário visa att varje enskild kommun rapporterade en ökning i bostadspriserna under första kvartalet 2018 - inte bara hotspots.

De billigaste städerna i Portugal

Fortfarande ett fynd

Du kan skylla på "egendomsporr" på TV:n, du kan skylla på Peter Mayle's Year in Provence och Chris Stewart's Driving over Lemons, eller så kan du skylla på lätt kredit och kvantitativ lättnad - men faktum är att, oavsett vem som är ansvarig, så finns det inte många fynd kvar vad gäller bostadsfastigheter över Europa som helhet.

Men Portugal erbjuder fortfarande attraktiva fastighetspriser. Och till skillnad från vissa andra "fynd" länder, erbjuder de bra infrastruktur och ett rättssystem som du kan lita på för att skydda dina intressen. Det erbjuder till och med en tioårig skattesemester till utlänningarsom flyttar till landet enligt Non Permanent Resident programmet Allt detta plus pasteis de nata! Vad mer kan man begära?

Titta på de mest livliga platserna i Portugal