Levnadskostnader i Portugal

Om du funderar på att köpa en fastighet i Portugal, eller flytta dit för att studera eller arbeta, kommer du glädjas av att höra att det är en av Europas billigare destinationer, med en stor levnadsstandard och mycket rimliga levnadskostnader. Som tumregel kan du leva ganska bra för EUR 750-1,000 per månad, särskilt utanför huvudstaden och de mer kända kustområdena.

Men om du inte har bestämt dig för din inkomstkälla blir det svårt att hitta rätt jobb med samma lön som du brukade få i Storbritannien, Frankrike eller Tyskland. Den genomsnittliga årliga hushållsinkomsten är lite mer än EUR ~20,000, lägre än OECD-genomsnittet, vilket är EUR ~30,000. Och den minsta månadslönen enligt Eurostat är 676,67 EUR vilket inte tillåter dig att skämma bort dig själv. T. ex. om du är pensionär med månadsbudget högre än minimum, kommer du att känna dig hemma och ännu bättre.

Till exempel, att hyra en lägenhet någonstans i Porto eller Coimbra kan kosta dig 400 EUR i månaden. Även i Lissabon, kan du få en lägenhet med ett sovrum från ca 650 EUR i månaden - och om du köper, kommer låga priser att innebära att du kommer att betala ett relativt lågt lån. I vissa inlandsbyar kan du köpa ett hus till priset av en ny bil - ännu mindre om du är villig att renovera fastigheten själv!

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Portugal

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Portugal. Du kan ladda ner den engelska version.

De billigaste städerna i Portugal

Verktyg är relativt billiga. Numbeo föreslår att ockupanten av en 85 kvadratmeters lägenhet skulle kunna betala mellan 54 och 150 euro i månaden, med genomsnittet någonstans i mitten - det inkluderar el, vatten, värme, kyla och avfallshantering. Faktum är att du kan använda mindre energi - många portugisiska familjer lever utan att använda luftkonditionering på sommaren och bara använda uppvärmning under en begränsad period varje vinter - din körsträcka kan variera, men det är möjligt att ha mycket lägre räkningar.

Portugal har en utmärkt Internetinfrastruktur, med bredband nästan överallt; EUR 25-40 per månad beroende på din användning och krav på bandbredd, och upp till 75 euro per månad för en kombinerad telefon, TV och bredbandspaket.

Kollektivtrafiken är billig. Ett månatligt pass i Lissabon eller Porto kostar bara 36 EUR - Det kan jämföras med 131£ för zoner 1-2 i London och 75.20 EUR i Paris. Om du flyttar till det "djupa landet" kan kollektivtrafiken dock vara begränsad, och den dåliga nyheten är att bensin är lite dyrare än någon annanstans; blyfri kostar 1,64 EUR per liter, mot 1,47 EUR i Frankrike och mellan 1,30 och 1,50 EUR i Spanien. Vissa människor kör över den spanska gränsen för att fylla upp, och räknar med att besparingarna ska betala för resan.

Håll ögonen öppna för motorvägstullar också; de kan vara höga även för ganska korta sträckor.


När det gäller dagliga levnadskostnader är mat och dryck ett fynd i Portugal. Matvaror bör kosta dig mindre än 200 EUR i månaden om du inte äter för mycket färdiglagad mat eller vill ha "hemkomfort" som kommer till ett pris (Oreos, Heinz bönor eller Kinesiska nudlar kommer inte att vara lätt att hitta, heller). Om du äter ute, kan en tasca lunch kosta så lite som fem euro på landsbygden platser och även i Algarve kan du få "pratos do dia" (rätter av dagen) från ca EUR 3,50. En flaska vin kommer endast kosta dig 2 EUR, om du inte är för kräsen, och den lokala "Super Bock"-ölen kostar mindre än £1 för en pint (0.87 per halv liter flaska) i snabbköpet, lite mer om du dricker detsamma i den lokala baren.

PortugalUKTysklandFrankrike
Middag för 2 (medelpris-restaurang)3050,384550
Månadskort3667,187060
Grundläggande utgifter91,06157,65216135,37
Biobiljett6,5011,2010,5010

Sjukvård

Portugal har ett utmärkt sjukvårdssystem, och även om det tillkommer en avgift för att träffa en läkare eller för att besöka ett sjukhus, är kostnaden liten (EUR 5-20); när du är genom sjukhusdörrarna är du täckt för all behandling du får. På Lissabons största sjukhus har nervösa patienter som tagit blodprov ibland till och med blivit behandlade efter tonerna av fado av en sjungande läkare!

Gravida kvinnor, barn och pensionärer får gratis tandvård. Om du är bosatt i Portugal och registrerad för det offentliga systemet, kommer vården att kosta dig noll kronor.

Tittar man på siffrorna, räknar Numbeo på att Portugal är 35% billigare än Frankrike, 27% billigare än USA, och 25% billigare än Storbritannien. Vilket inte är dåligt för ett land som levererar bra infrastruktur, bra väder, pittoreska städer och byar, och ett av Europas hälsosammaste och godaste kök.