Fastighetsförvaltning i Portugal: underhåll och uthyrning

Att välja rätt fastighetsförvaltare är avgörande

Att äga ett semesterhem är en underbar dröm - men det kan också bli till en mardröm. Om du inte är där tillräckligt ofta för att trimma gräset, betala räkningarna, eller kontrollera pannan, kan otäcka överraskningar vänta dig nästa gång du besöker. Även om det värsta inte händer, kan du ligga sömnlös på nätterna av oro - har rören brustit? Har kakel blåst av taket? Har trädgården blivit till en djungel?

Ett bra fastighetsförvaltningsföretag är svaret på dessa problem. Lyckligtvis har Portugal en ganska välutvecklad marknad för fastighetsförvaltning, åtminstone i de viktigaste turistområdena - Algarve, Porto, Cascais och Lissabon; medan landsbygdsfastigheter utanför dessa områden ger dig färre val. Många företag är engelsktalande, vilket ofta gör ditt liv mycket lättare. I Lissabon och Porto, som de turist hotspots de är, finns det även förvaltare som specialiserat sig på AirBNB uthyrning, vilket kan förbättra avkastningen på din egendom betydligt jämfört med längre åtaganden; det bästa av dem kör även ett rabattsystem som är tillgängliga för dina gäster, samtidigt som de sköter fastigheten.

Vissa orter har sina egna förvaltningsteam; till exempel, Quinta do Lago kommer att hantera alla fastigheter på orten. Det hjälper med marknadsföring, och säkerställer att din egendom upprätthålls till samma standard som andra hem i Quinta Do Lago. (En andra åsikt om ditt inredningsval och allmän inredning är en av de mindre kända fördelarna med att ha en bra fastighetsförvaltare.)

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Portugal

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Portugal. Du kan ladda ner den engelska version.

Du behöver en licens för att hyra ut ditt hus

En sak du behöver för att hyra din fastighet på kort sikt är en AL (Alojamento Local) licens (utgör cirka 10% av en månadshyra). Det är inte särskilt svårt att få, men processen kan vara tidskrävande och naturligtvis är alla ansökningsblanketter på portugisiska. Detta är det första du kan be ett fastighetsförvaltningsbolag att göra för dig - ett bra bolag bör kunna få allt på plats samt din licens, vilket sparar dig besväret.

Fastighetsförvaltare hjälper dig att marknadsföra fastigheten. Vissa har sina egna webbplatser-särskilt resort-baserade bolag som kan ha en webbplats som främjar både försäljning och uthyrning på orten - medan andra använder plattformar som AirBNB eller Booking.com. De flesta kommer att ta fotografier, skriva upp uppgifterna och föreslå en konkurrenskraftig hyresnivå som minimerar lediga platser.

Och, naturligtvis, kommer de att hantera - post, betala räkningar-och underhåll av fastigheten. Vissa erbjuder även en conciergeservice som täcker sådana tjänster som att tillhandahålla extra sängar eller barnsängar, flygplatstransfer, och så vidare.

Hur mycket kostar det att hyra ut ett hus genom via ett förvaltningsbolag

Naturligtvis kommer allt detta till en kostnad, och den är ganska hög; de flesta fastighetsförvaltare i Portugal kommer att debitera dig 20% av din hyra, och du måste lägga till 6% moms på den räkningen. Faktum är att du bara får ungefär hälften av din hyra som betalas över till dig, eftersom 25% av hyresintäkterna också måste betalas över till regeringen som skatt, när den är mottagen. Utländska ägare bör kunna återta detta i sin årliga avkastning; en fastighetsförvaltare säger att dess kunder får tillbaka 80% av allt som har betalats.

Att välja ett bra förvaltningsbolag är avgörande. Om de har NALLE (National Association of Local Lodging Establishments) eller AIPP (Association of International Property Professionals) medlemskap, är detta ett gott tecken, men du måste intervjua dem, få referenser och kontrollera deras webbplatser för att se till att du gör en grundläggande koll. Be om att komma i kontakt med glada kunder, och kom ihåg att kontrollera att de är uppdaterade om turismlagar och nybyggnation i området.

Naturligtvis kan duhantera din egendom själv. Massor av människor gör detta, främst de som arrangerar för längre perioder, så som tre månader under sommaren, och använder fastigheten själva. Men ett förvaltningsbolag tar hand om en hel del av besväret med att äga ett portugisisk semesterhem - så balansera kostnaden mot vad självhantering tar ut av din tid och energi.