Potentiella fallgropar med att köpa fastighet i Portugal

Om du vill köpa ett hem i Portugal, så drömmer du uppenbarligen om att vara lyckligt bosatt, med fötterna mot himlen, och ett glas vinho verde. Men mellan det att du tittar på en egendom du vill ha, och att sedan kunna koppla av, så finns det ett antal otäcka små fallgropar du behöver för att se upp för, eller så kan din dröm gå upp i rök. Lyckligtvis är vi här för att hjälpa dig och ge dig goda råd.

En stor fallgrop som kan fånga köpare från andra håll är lagen om subrogationsrätt. Detta fäster skulder till fastigheten, snarare än till låntagaren, så att om du inte är försiktig, kan du plötsligt bli ansvarig för tio års obetalda skatter, tre år av elräkningar, och även ett enormt lån eller personliga skulder som har säkrats mot fastigheten.

(Förresten, om du flyttar till Portugal och vill köpa en bil när du anländer, måste du veta att detsamma gäller för bilar. Se till att den är fri från skuld när du köper med hjälp av en tjänst som Autocheck!)

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Portugal

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Portugal. Du kan ladda ner den engelska version.

Kontrollera den registrerade titeln och ägandet

Lyckligtvis kommer någon kompetent advokat att hitta några skulder som är kopplade till fastigheten genom att kontrollera Certidão de Teor, eller registrerad titel. De bör också kontrollera räkningar och att lokala skatter är uppdaterade innan du skriver under kontraktet. Men detta är en anledning till att du behöver använda en advokat som är väl insatt i portugisisk lag, och inte din advokat i ditt hemland.

Ett annat möjligt problem med att köpa i Portugal- i mindre utsträckning med stadsfastigheter eller nyare egenskaper, men anmärkningsvärt ofta med lanthus - är spridningen av ägandet. Ofta har en egendom gått genom familjen, och kusiner, mostrar eller barnbarn som alla har små äganden i egendomen. Eftersom Portugal traditionellt har haft en hög emigrationstakt kan det finnas en kusin som bor i Brasilien, Bordeaux eller Basildon som äger en del av fastigheten och kan blockera försäljningen. Även i bästa fall, kan försök att få tag på en avlägsen släkting som emigrerade för en tid sedan fördröja försäljningen med veckor eller månader. Enbra advokat kommer att kontrollera fastighetens ägare och kan ge dig råd om det är troligt att det kommer bli svårt - och om du då har bråttom att slutföra, kanske du vill välja en annan fastighet.

Å andra sidan, väntar vissa köpare av vackra lantliga hus för renoveringsrapport över arton månader för att slutföra sitt köp - och tackar fortfarande sig själva för att de valde att göra just så. Om det är kostnaden för att säkra ditt drömhem, är det värt det!

Se till att du vet vad du köper

Fastigheter på landsbygden kan också vara lite av ett problem när det gäller titelhandlingar. Ibland består en fastighet av många små paket - de kan faktiskt vara mycket små remsor. Vissa kanske aldrig har sålts, medan andra kan ha delats upp. I samhällen där "João äger fältet så långt som den stora stenen där" var det vanliga sättet att avgränsa egendom, kan det vara svårt att ta reda på exakt vad du köper. Agenter är ofta aningslösa när det gäller att utarbeta detaljerna, så igen, du behöver en bra advokat eller agent.

Byggnader kan också ha upprättats utan någon administrativ dokumentation. Det kan innebära att din svinstia måste tas ner, vilket inte är så allvarligt, men om det påverkar huset, eller en byggnad du planerar att renovera, kan det vara katastrofalt. Men lyckligtvis finns det ett rättsligt förfarande för att lösa problemet. Du kan behöva se till att ditt köp inkluderar en "rättelse" inte bara att se till att registret är aktuellt, men också legalisera alla befintliga byggnader som inte har en planeringstillstånd. Den stora svårigheten kommer sannolikt att komma överens med säljaren för att få saker sorterade ut - och bestämma vem som ska betala för det.

Att se till att gärningarna är korrekta kan vara även det vara en otacksam uppgift. Agenter kan vara till liten eller ingen hjälp alls, så igen, att hitta en riktigt bra och grundlig advokat är nyckeln till ett framgångsrikt köp.

Titta på de mest livliga platserna i Portugal

Kontrollera om möbler ingår i huset

Du kanske förväntar dig att flytta till en helt tom fastighet. Det är bra i teorin - men det är inte ofta det händer. Om du är glad i tanken att ta över hundra års värde av ägodelar - inklusive kanske några underbara gamla möbler, men också ett stort inramat fotografi av gammelmormor på sitt mest skrämmande sätt, eller ett skåp fullt av gamla tidningar - kör på! Annars, se till att du tar upp problemet under köpprocessen och når en tillfredsställande deal för er båda.

Med fastigheter på en resort, å andra sidan, är det inte ovanligt för köpare att göra ett bud även för möbler, även om fastigheten i allmänhet marknadsförs som omöblerad. Om du ser en idealisk lägenhet vid havet, som är riktigt väl inredda, och du inte ser fram emot jobbet att köpa möbler för ett semesterhem, där din tid kommer att begränsas till ett par veckor om året, så är detta ett effektivt sätt att slå två flugor i en smäll.

Säkra dina pengar

Det finns ett annat litet juridiskt problem vi borde prata om. Även om du i Storbritannien kommer att betala din insättning till en advokat, eller i Frankrike, till en agent som har obligatorisk skadeförsäkring eller till en notarie, så har fastighetsmäklare i Portugal (och vissa juridiska företag)inga ekonomiska garantier. Det kan kosta dig din insättning om byrån går i konkurs. Kontrollera om din agent är bunden och se till att dina pengar hålls på ett separat kundkonto, inte som en del av företagets egna medel.

Slutligen finns det en stor fallgrop att köpa i vissa områden i Portugal, särskilt vid Algarve. Du kanske har besökt fastigheten på sommaren, men om du siktar på att bo där året runt, vet du hur allt funkar på vintern? Vissa delar av kusten anses som sommar-destinationer endast, och de flesta av företagen stänger ner över vintern, så det kommer inte att finnas några butiker, inga barer, inget nattliv, och eventuellt inga grannar, heller. Om du vill åt en året-runt destination, kan Cascais eller Estoril vara mycket mera lämpligt - weekenders och pendlare från Lissabon håller städerna livliga även då det inte är högsäsong. Eller du kanske väljer att köpa i Lissabon, Porto, eller en av de större provinsstäderna istället.

Om du vill ha en året runt destination, överväg Cascais, Estoril, Porto eller Lissabon; Algarve kan vara tomt på vintern