Hur man hittar egendom i Portugal

Kriterier att tänka på innan du väljer huset

Portugal är ett ganska litet land; det är bara på plats 13 i landsstorlek i EU, med sina 91,568 kvadratkilometer, mindre än en femtedel av storleken av Frankrike eller Spanien. Men det är fortfarande stort och tillräckligt varierat för att ska överväga att göra lite forskning, samt räkna ut exakt vart du vill köpa - i en av städerna, vid kusten eller inlandet? I soldränkta söder eller grönskande (men ibland regniga) norr?

Det handlar inte bara om geografi. Det handlar också om valet av en helt annan livsstil, beroende på om du väljer ljusa turistspårvagnarna i Lissabon, stränder och orter i Algarve, eller det lugna livet i en bergsby. Gör din forskning - även om det innebär att hyra något i ett par månader för att "ta tempen" på det lokala livet.

Du vill även tänka på transportförbindelser, - vilket är notoriskt långsamt på Silverkusten norr om Lissabon, och mycket snabbare vid Algarve. Om du letar efter ett fritidshus kanske du vill hitta något som är någorlunda nära en flygplats: Lissabon och Porto är de stora naven, men Faro har också en internationell flygplats.

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Portugal

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Portugal. Du kan ladda ner den engelska version.

Steg för att hitta ditt drömhem

1. Sök på Properstar

När du har valt ett område (och särskilt om du ännu inte gjort det), börja på allvar att titta på egendom. Använd en omfattande fastighetssökning på Properstar med ett stort antal lokala agenter som ger dig ett bra urval av fastigheter till salu.

Med hjälp av olika stilar av sökning kan det hjälpa dig att förfina dina idéer; du kan söka efter budget för att se vad du kan få för dina pengar, men du kan också söka efter storleken på egendom, eller bekvämligheter som en pool eller balkong.

2. Kontatka agenter

När du har sett ett antal platser som passar dina kriterier och din budget, är det dags attkontakta agenter. Kom ihåg att inte bara fråga om en enda egendom, utan fråga om det finns andra möjligheter som passar dina krav. Om du är tydlig med att förklara dina prioriteringar, kan en bra agent kunna föreslå bostäder som passar din räkning, och även visa dig bostäder som precsi kommut ut på marknaden. Du har friheten att kontakta flera agenter och välja en av dem. Agentens avgift betalas normalt av säljaren.

Men ändå, även om du inte är säker och har några frågor, är du välkommen att fråga en agent som representerar bostaden. De är alltid glada att dela information om platsen och andra liknande bostäder.

3. Förbered dig för visning

En agent kan be dig att underteckna ett avtal med dem innan de visar egendomen. Det är inget fel med att komma överens om att om du köper en fastighet du ser med dem, du kommer att göra det genom byrån, men se till att du förstår exakt vad du undertecknar. Och kom också ihåg att kolla så att byrån är registrerad hos Associação de Mediadores imobiliarios.

I Algarve och på några andra turistorienterade orter hittar du agenter som är orienterade med att hantera utländska köpare, med engelsktalande personal.

Köpa ett hus i Portugal utan fastighetsmäklare

En hel del egendom i Portugal säljs utan närvaro av en fastighetsmäklare Ägare sätter helt enkelt upp en skylt som säger "Vende-se" ("till salu"). Om du vet exakt vilket område du är ute efter, kanske har bott där på semester flera gånger, kan det vara ett bra sätt att hitta ett hem, men det ses enbart som realistiskt om du talar åtminstone grundläggande portugisiska eller har en lokal vän som är glad att hjälpa till. Du vill också vara mycket säker på att din uppskattning av fastighetens värde är korrekt - återigen, det är bara sannolikt att vara fallet om du känner till Portugal och det särskilda området, under en tid.

Kom ihåg att tillåta tillräcklig med tid för att se husen ordentligt, och även kanske ge tid för ett andra besök, speciellt om du känner för att lägga fram ett erbjudande. Även i ganska kompakta områden eller enskilda städer, bör du inte budgetera för mer än sex fastigheter per dag, annars riskerar du att få ont om tid, eller slarva med inspektion. På landsbygden med slingriga körfält mellan husen, kommer du förmodligen hantera ännu färre under en dag.

Det här kanske låter som hårt arbete, och det är det. Men det är värt att det blir rätt - oavsett om du syftar till att köpa en hyresinvestering eller att köpa ett drömhus, så vill du se till att ditt eventuella köp uppfyller alla krav. Efter en hård dag med många visningar på schemat, kan du sedan koppla av med ett glas vin vid vattnet, eller med en rejäl Portugisisk måltid vid ett café vid en bakgata, och samtidigt erkänna för dig själv att det hela varit ganska roligt ändå!