Sköt din fastighet i Spanien

Om du äger

Utlänningar som äger ett privat hem i Spanien som ingår i ett bosättningssamhälle (comunidad de vecinos) kommer inte ha svårt att förvalta sin egendom under den tid de spenderar borta från Spanien.

Bostadsföreningar i bostadshus och stugor avtalar tjänster med ett fastighetsbolag som sedan sköter all samhällshantering, inklusive städning, underhåll och reparationer i kommunala områden. Därför måste varje medlem betala månadsavgift för gemensamma kostnader.

Om fastigheten kommer att vara tom under lång tid är det alltid lämpligt att anställa ett städföretag för internt underhåll. Det kan också vara tillrådligt att ta ut en hemförsäkring för att täcka eventuella olyckor eller stölder som kan uppstå.

Ladda ner vår spanska guiden

Allt du bör veta för att köpa en fastighet i Spanien som utlänning.

Om fastigheten inte är en del av en bostadsförening eller används för privat bruk, utan snarare används för uthyrning, är det bästa alternativet att nyttja en fastighetsskötare eller en fastighetsmäklares tjänster.

Båda kommer att ta hand om fastigheten: rengöring och underhåll, leta efter nya hyresgäster, genomföra all nödvändig byråkrati för hyresavtal och samla hyran medan ägaren är frånvarande. Provisionen som tas ut av fastighetsskötarna för dessa tjänster är vanligtvis omkring 5 till 10 % av hyran.