Hitta ett hem i Spanien

Vad är det bästa sättet att hitta ett önskat hem?

Sökandet efter ett hem i Spanien kan förläggas till en fastighetsmäklare som sedan ansvarar för att granska de fastigheter som den har till försäljning för att välja och presentera de som passar med vad köparen söker efter så att köparen kan fatta det slutgiltiga beslutet, eller så kan samma köpare utföra sin egen personliga sökning genom online-fastighetsplattformar.

De flesta fastighetsmäklare annonserar fastigheter som de har till försäljning på sådana webbplatser, så framtida köpare har lätt att veta vilken byrå som ligger bakom fastigheten som de är intresserade av för att kontakta den byrån för mer information. Det finns också många husägare som helt utelämnar fastighetsmäklaren och listar sin fastighet på dessa platser själva.

I sådana fall borde den utländska köparen kontakta ägaren direkt för att fråga om fastigheten, arrangera ett besök och inleda prisförhandlingar. För att underlätta kommunikationen med utländska köpare anger annonsen vanligtvis om säljaren talar mer än ett språk och brukar innehålla kontaktalternativ utanför webbplatsens gränser. Om du föredrar att kommunicera via webbplatsen innehåller varje annons ett utrymme för att skicka ett meddelande till ägaren eller den fastighetsmäklare som hanterar försäljningen av fastigheten. Intresserade säljare tenderar att svara på telefonsamtal och kommer vanligtvis inte ta mer än en dag att svara på de meddelanden som mottagits via sådana portaler.

Ladda ner vår spanska guiden

Allt du bör veta för att köpa en fastighet i Spanien som utlänning.

Uppmärksamhet på egendom detaljer är ett måste

1. Fastighetens fullständiga adress. Detta gör det möjligt för den potentiella köparen att veta exakt var fastigheten ligger för att mäta närheten till vägar, transportmedel, affärer, sjukhus och andra bekvämligheter som erbjuds i området.

  1. En fullständig beskrivning av fastigheten. Annonsen måste bland annat innehålla: antal rum som huset har (tillsammans med deras storlek i kvadratmeter); om det har central eller zonuppvärmning (liksom vilken typ av värmekälla det är) och/eller luftkonditionering; Materialen som dörrar, fönster, golv och persienner är gjorda av; Typ av spis (gas, induktion, elektrisk); Antalet terrasser och balkonger; kvadratmeter på gården eller trädgården; och om priset inkluderar några parkeringsplatser eller lagringsenheter. Dessutom bör en lägenhetsannons lista om den är vänd mot gatan eller mot innergård, vilken våning i byggnaden den är på, liksom om lägenhetshuset har en hiss.

  2. Priset. För en ny byggnad rekommenderas det att använda det genomsnittliga priset per kvadratmeter i provinsen där fastigheten finns som referens. I vilket fall som helst, desto fler kommunikationer i området och desto bättre kvalitet på hemmet, desto högre är priset.

  3. Samhällsavgifter och andra skatter. Att veta hur mycket samhällskostnader och skatter som IBI kommer att vara kan spara många köpare från överraskningar senare.

  4. Tillgänglighet. Det vill säga när hemmet kan överlämnas. Det här är viktigt att veta ifall inköpet är brådskande.

  5. Ålder. När det gäller ett begagnat hem behöver du veta byggnadens ålder, de renoveringar som hittills har genomförts och nuvarande tillstånd för kommunala installationer (byggnadsgrund, VVS, fasad etc.).

  6. Energicertifiering. Det är viktigt att veta om säljaren redan har fått energicertifiering för fastigheten, eftersom detta kommer att vara ett viktigt dokument för beviljande av offentlig handling. Detta är en kostnad som måste betalas av ägaren.