Hitta en fastighetsmäklare i Spanien

Tips för att välja en fastighetsbyrå i Spanien

Att hitta en fastighetsmäklare i Spanien är relativt enkelt. I 2016 ökade den spanska sektorn med fastighetsrådgivare och byråer med 18 %, med 46000 registrerade företag som utförde fastighetsverksamhet på tredje mans räkning i januari samma år.

  1. Medan fastighetsmäkleri för närvarande är ett avreglerat yrke i Spanien är det lämpligt att endast arbeta med de fastighetsbyråer eller agenter som är registrerade hos den officiella myndigheten för fastighetsmäklare (Colegio Oficial de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria). Dessa byråer tenderar att ha kommersiella lokaler på huvudgatorna, personliga företagswebbplatser, och inkluderar dessutom sin logotyp på skyltarna vid de fastigheter de har till försäljning och på fastighetswebbplatserna där de annonserar.

  2. Den första kontakten med en fastighetsmäklare bör vara ansikte mot ansikte, om möjligt, eftersom den utsedda agenten kommer att använda den första intervjun för att utvärdera köparen och att skapa en köparprofil genom att samla alla fakta som de anser vara nödvändiga för att klart förstå köparens behov av sitt framtida hem.

  3. Det är värt att nämna att det inte är nödvändigt att använda en fastighetsmäklare för att köpa eller sälja ett hus i Spanien. Transaktionen kan göras direkt mellan köparen och säljaren, där de två själva utför de relevanta förfarandena mellan dem. När man går genom en byrå, behöver den utländska köparen emellertid inte bry sig om praktiskt taget några av de byråkratiska förfaranden

  1. Agenturer som visar sina egenskaper på [Properstar.se] (/search-form/ChIJi7xhMnjjQgwR7KNoB5Qs7KY) är vana vid att arbeta med internationella fastighetsköpare och kan ge råd om varje steg av köp av fastigheter. Även några av dem har advokater i personal som kan vägleda dig under hela processen.

Tyvärr är lokala fastighetsmäklare, de som inte är belägna i storstäder eller i kustområdena som har stor utländsk efterfrågan, såsom den brittiska närvaron i Andalusien och Valencia, inte vana att prata på andra språk än spanska och är inte heller specialiserade på rådgivning för utlänningar. Internationella fastighetsbyråer å andra sidan tenderar att verka världen över med know-how som kan vara mer fördelaktigt för utländska köpare.

Ladda ner vår spanska guiden

Allt du bör veta för att köpa en fastighet i Spanien som utlänning.

Varför behöver du en fastighetsmäklare

А Fastighetsmäklare ansvarar för:

  1. Agera som samtal mellan köparen och säljaren för att förhandla om priset.

  2. Verifiera villkoren i det privata försäljningsavtalet.

  3. Slutför förfarandena för att erhålla NIE.

  4. Arrangera de offentliga handlingarnas underskrift med notarie.

  5. Överföra andra byråkratiska förfaranden till sina egna advokater eller betrodda administratörer.

  6. Att ha alla dokument som köparen behöver tillhandahålla översatt till spanska.

Kom ihåg att utlänningar utgör cirka 20 % av den totala fastighetsmarknaden, så fastighetsmäklarna förväntas under de kommande åren att anpassa sig mer till utländska köpare när det gäller att erbjuda specialiserade servicepaket anpassade till deras behov.