Fastighetsmarknaden i Spanien

I ett nötskal

Byggbranschen i Spanien bidrar med 5,6 % till BNP, som kan fluktuera i kris eller ekonomisk boom. Med den ekonomiska återhämtningen som Spanien har upplevt under de senaste två åren, såldes 2016 13 % fler hem än under föregående period, med totalt 458 781 försäljningar genomförda. Med tanke på prognoser för skapade arbetstillfällen tillsammans med ekonomisk tillväxt och stabilitetsprognoser, ökade byggnadsindustrin sitt arbete med 28,9%, med godkännande av 64 038 nya byggprojekt, särskilt i städer som Madrid, Barcelona, Alicante, Málaga och Vizcaya. På samma sätt kommer 2017 att uppskattas öka med 24 % i bostadsbyggande med godkännande av 80 000 nya projekt.

Alla dessa siffror tyder på att 2017 kommer att bli det första året som överstiger 500 000 bostäder som sålts sedan bostadsbubblan sprack 2008, med en uppskattad försäljningsökning på 10 %. Beträffande markvärdet uppvisade 2016 en ökning med 5,3 % i år-till-årstillväxten och 2017 började sin första hälft med en ökning med 1,2 % på den genomsnittliga värderingen av bostäder.

Ladda ner vår spanska guiden

Allt du bör veta för att köpa en fastighet i Spanien som utlänning.

Huspriser (EUR / kvm)

Hyrespriser (EUR / kvm)

Hyres- och bostadsmarknadsinsikt

När det gäller hyresmarknaden i Spanien, medan fastighetsägandet är kvar på cirka 78 %, har de senaste åren visat en ökad tendens att hyra. Den genomsnittliga hyran i Spanien under första kvartalet 2017 slutade på 7,92 euro per kvadratmeter, en ökning med 9,5 % jämfört med föregående år. Det förutses att hyreskostnaden fortsätter att öka under de närmaste åren.

Utländska köpare representerade 17,2% av de totala köparna år 2016. I vissa provinser som Málaga har inköp av bostäder av utlänningar minskat, medan i andra, såsom Castellón, Alicante och Teneriffa, efterfrågan från andra länder representerar 39 % av den lokala fastighetsmarknaden. Som ett resultat av Brexit har brittiska köpare minskat sin efterfrågan på den spanska fastighetsmarknaden, trots att de fortsätter att vara de främsta investerarna. Detta har gett upphov till en ökning av närvaron av franska, italienska, belgiska och tyska köpare. Sammantaget ökade köp och försäljning av bostäder av utlänningar med 15 % under första kvartalet 2017.

Kostnad för bostäder i spanska regioner