Guide för att köpa en fastighet i Spanien som en utlänning

Spanien är ett av de 28 länder som utgör Europeiska unionen, och en av de 19 som utgör Euroområdet. Med ett territorium på 505 370 kvadratkilometer är Spanien det fjärde största landet på den europeiska kontinenten och ett av de mest bergiga med en medianhöjd på 650 meter över havet. Landet är uppdelat i spanska fastlandet, Balearerna (i Medelhavet), Kanarieöarna (i Atlanten), och Ceuta och Melilla (i norra Afrika). Området är organiserat i totalt 17 autonoma samhällen, 50 provinser, två autonoma städer (Ceuta och Melilla) och innehåller en total befolkning på nästan 46,5 miljoner invånare, enligt 2016 folkräkning.

För omvärlden är Spaniens två mest attraktiva dragplåster dess stränder och mängden sol som det tar emot varje år. Landet har mer än 4 900 kilometer kust, mer än 2 500 timmars sol varje år och ett milt klimat för det mesta av året. De enda platserna i Spanien som upplever mindre än 2000 timmars sol varje år - liksom större nederbörd än resten av landet - är Kantabriska kusten och bergsområdena. Efter Frankrike och USA är Spanien det tredje mest besökta landet i världen, efter att ha mottagit 75,6 miljoner turister år 2016, enligt uppgifter från World Tourism Organization. Turism utgör en viktig del av den spanska BNP (16 %) samt byggnadsindustrin (5,6 %).

Guide till Fastighetsköp i Spanien

Upptäck nya möjligheter med att köpa fastigheter i Spanien. Vi guidar dig genom hela processen och du kommer hitta ditt drömhus i Spanien.

Ladda ner din gratis fastighetsguide nu!

Uppge dina kontaktuppgifter så vi kan skicka guiden till dig

Heta städer i Spanien

Barcelona

Barcelona är en idealisk stad att investera i. Eftersom den spanska fastighetsmarknaden visar utmärkt potential för lönsamhet lockas investerare av Barcelonas låga räntor och solida ekonomi. Nya bostäder är de mest populära investeringarna och förväntas fortsätta att utgöra minst 50% av transaktionerna under första kvartalet 2018.

Málaga

När du köper ett hus i Málaga kan du välja mellan fantastiska villor på kusten, strandlägenheter eller äldre lägenheter i gamla stan. Det är en bra tidpunkt att köpa bostad i Spanien. Efter fastighetskrisen föll priserna enormt och börjar först nu att stiga igen, vilket ger intressanta investeringsmöjligheter - använd dem för att få avkastning på investeringen så snart som möjligt.

Alicante

Alicante är en medelhavsstad som erbjuder en magnifik livskvalitet på grund av dess varma och soliga klimat, dess rimliga priser, dess gastronomi och dess nätverk av butiker. Med både en hamn och en strand är det en mycket attraktiv destination för utlänningar och investerare som söker goda köpmöjligheter. Alicante är för närvarande den fjärde mest lönsamma staden i Spanien.

Spaniens huvudstad

När man talar om Spanien tänker vi mest på Barcelona, Marbella eller Alicante som de hetaste turistmålen. Dock finns det fler platser som är värda att överväga för flytt eller fastighetsköp, såsom Madrid. Madrid ligger i hjärtat av Spanien utan direkt tillgång till havet, men det har mycket att erbjuda både turister och arbetande utlänningar. Madrid är det åttonde finansiella centrat i Europa (efter London, Frankfurt, Luxemburg, Paris, Hamburg, Dublin och München). Och de säger att det finns en möjlighet att det kan göras till det viktigaste europeiska finansiella centrat efter Brexit. Dessutom är Madrid billigare än Barcelona, San Sebastián och Vitoria och har verkliga pärlor vad gäller både boende och fastigheter. Konsumentpriserna i Madrid är 3,33% lägre än i Barcelona, och 2018 finns det 17 restauranger med Michelin-stjärnor i Madrid. När det gäller fastighetsköpsmöjligheter i Madrid, skulle vi rekommendera att ta en titt på nybyggda hus (nybyggnader har ökat ~ 28% under de senaste åren) - det blir verkligen prisvärt att köpa ett hus i Madrid.

Läs mer om Madrid Visa alla lägenheter i Madrid

Vanliga frågor om fastighetsköp i Spanien

Kan jag köpa en fastighet i Spanien som en utlänning? Finns det några gränser och vad krävs?
Det finns inga gränser för icke-medborgare att köpa fastigheter i Spanien. Du behöver bara ha alla handlingar översatta och redo att lämna till notarien, fastighetsregistret och banken. Dessutom måste du få ett NIE (personligt identifieringsnummer) för att avsluta affärerna. Goda nyheter är att du kan få uppehållstillstånd om du köper ett hus eller flera hus för 500K€.
Är det möjligt att köpa ett hus inom en budget på 50 000 euro? I vilka regioner skulle det vara möjligt?
u kan hitta små lägenheter i turistområden, men kontrollera allt två gånger för att se till att du får vad du betalar för. Eftersom huspriserna i Barcelona är ganska höga kan du leta i andra kuststäder som Almeria, vissa delar av Alicante och Murcia, Castile eller Aragon. Billigare hus kan hittas i inlandet som [Toledo]/kopa/lagenhet/spanien/toledo, Albacete eller Cáceres.
Jag vill köpa ett hus så att mina barn kan gå på tennisskola, vilket område ska jag överväga?
Levante-området är känt för sina tennisskolor, liksom Barcelona, Valencia och Balearerna. Det finns många akademier och anläggningar för att träna. Om man letar efter ett hus med tillgång till tennisbanor finns också flera alternativ. Men vi skulle rekommendera att besöka regionerna och kontrollera dessa skolor först innan du köper ett hus.
Är det sant att fastighetsskulder överförs till den nya ägaren? Hur undviker man det?
Det är sant, skulder är kopplade till fastigheten så är det viktigt att kontrollera fastighetsregistret innan undertecknandet av köpeavtalet att se till att du inte tar över några skulder från den tidigare husägaren. För ca. 20-30€ kan du göra en sökning på fastighetsregistret och få information om eventuella juridiska problem med huset. Eller så kan du anlita en advokat för att hantera alla frågor.