Huspriser i Frankrike

Vad säljer och vad säljer inte

Den franska bostadsmarknadens återhämtning under 2016 och 2017 har varit mycket märkbar, men den har inte fördelats jämnt över landet.

Paris är, ovanligt nog, inte längre överst på listan för prisökningar, men kommer fortfarande nära. Istället ser de blomstrande städerna Bordeaux, Lille och Lyon den största tillväxten i fastighetspriserna. Det finns dock också en lista över eftersläntrare eftersom vissa städer inte har en stigande marknad - medan Toulouse fortfarande gör bra ifrån sig med 4 %, hamnar Marseille (+ 1,3 %) och Nice (+ 0,6 %) efter.

Flera områden ser prisfall. Limoges och Tours är något nere, men Doubs, Perpignan, Clermont-Ferrand och Besançon ser betydande nedgångar, medan Le Mans lämnas långt efter som förloraren med ett fall på 6,7 % för utgångspriser under året till mars 2017.

% ökning i utgångsbud, under året till Mars 2018% ökning i utgångsbud, under året till Mars 2018
Bordeaux+14,6Tours-0,5
Lille+8,8Limoges-1,9
Angers+7,9Clermont-Ferrand-2,7
Saint-Etienne+7,2Perpignan-2,9
Paris+7,0Doubs-3,7
Reims+6,9Besançon-3,7
Nantes+6,5Le Mans-6,7

Källa: LPI/SeLoger

FAQ

Hur mycket under utgångspriset bör du erbjuda i Frankrike? Ger kontantköp större rabatt?
På marknaden för återförsäljningsfastigheter är du fri att lägga ett erbjudande lägre än utgångspriset. 10 % under priset är inte ovanligt. Men i en snabbrörlig fastighetsmarknad med begränsad tillgång, som centrala Paris eller Bordeaux, kan du bli besviken över svaret. För nybyggnationer kan du få speciella erbjudanden om du är bland de första köparna – ett visst antal enheter måste säljas innan de kan börja bygga. Det är dock mer sannolikt att få tilläggsfunktioner eller mer specifikationer för finish än reducerat pris. Du kan också få dina notariekostnader betalade. I den andra änden av utvecklingscykeln kunde de senaste lägenheterna i ett projekt säljas till en rabatt på upp till 10 %. På grund av clause suspensive avseende finansiering, får en kontantköpare inte samma fördelar för säljaren som i Storbritannien, och rabatter kommer sannolikt att begränsas till 3-5% av priset.

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Frankrike

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Frankrike. Du kan ladda ner den engelska version.

Avkastning, %
Saint-Etienne9,3
Montpellier6,4
Dijon6,3
Le Havre6,3
Toulon6,3
Rouen6,2
Reims6,2
Grenoble6,1
Orleans6,1

Källa: FNAIM

Investeringsköpare kanske är mer intresserade av förhållandet mellan försäljningspriser och hyresnivåer. Medan en Paris-lägenhet, uthyrd, kommer att ge hyresvärden mindre än 4 %, finns det ett antal franska städer där hyresavkastningen förblir en bra bit över 6 %. Köparna behöver dock göra sina läxor; Även om Saint-Etienne erbjuder en bruttoavkastning på 9 %, kan det ta fyra månader att hitta en ny hyresgäst, mot bara 33 dagar i Paris.

Köpare som tittar på landsbygdsfastigheter kommer att upptäcka att vissa departement kostar betydligt mer än andra. Självklart kommer landsbygdsfastigheter inom pendlingsavstånd från Paris att vara relativt högt värderade, inte bara i Ile-de-France utan i områden i närliggande departement som Eure och Eure-et-Loir som har tillgång till bra tågförbindelser.

Detsamma gäller för områden nära stora städer som Toulouse, Bordeaux och Lille. Men hela områden i centrala Frankrike (Limousin och Centralmassivet) förblir vanligtvis undervärderade, liksom delar av Bretagne.

Hyresnivåer tenderar att följa fastighetspriserna. Paris är överlägset den dyraste staden att hyra i, även utanför stadens centrum, med en lägenhet med tre sovrum, som kostar över 2 000 euro per månad. I Toulouse, skulle samma lägenhet bara kosta dig 1 100 euro.

Månadshyra för lägenheter, EUR

Månatlig hyra för 3-rums stadslägenhet, EURMånatlig hyra för lägenhet utanför staden, EUR
Paris2 3961 692
Lille1 020789
Lyon1 254911
Nice1 3581 060
Toulouse1 096791

Källa: Numbeo