Hur man köper ett hus i Frankrike som utlänning

Frankrike har inga restriktioner för försäljning av egendom till utlänningar. Det finns dock några svårigheter för utländska köpare, ofta på grund av den franska byråkratins fruktansvärda grundlighet och dess enorma mängder paperasse (byråkrati). Förvänta dig att behöva gå igenom en noggrann granskningsprocess och regelbundet bli ombedd om ditt pass och identifikationspapper (med flera kopior när du börjar köpeprocessen kan du spara tid och ansträngning senare). Utlänningar som behöver visum för att komma in i Frankrike eller ett carte de sejour att stanna i landet kan också bli ombedda att visa det.

Bankkonto

Ett franskt bankkonto krävs inte, men det kan göra ditt liv enklare, inte bara under köpet utan senare. Regelbundna betalningar som elräkningar och lokala skatter blir enklare och billigare om du har ett franskt konto. De flesta banker kommer att kräva en fransk adress för att öppna ett konto, och vissa kommer att ha mer specifika regler (till exempel att kunderna ska öppna sitt huvudkonto hos banken, vilket praktiskt taget utesluter utländska personer), så du kan behöva försöka flera banker innan du hittar den rätta. Alternativt, öppna ett konto med ett penningöverföringsföretag som kan göra överföringar i euro till franska banker.

Om du överför stora summor kan du också upptäcka att din bank ber om att få någon dokumentation för att hjälpa till med bekämpning av penningtvätt. Om du till exempel har sålt din befintliga egendom kan du bli ombedd att visa en kopia av försäljningsavtalet eller så kan du bli ombedd om kontoutdrag från din huvudbank som visar din inkomst och besparingar.

När det gäller finansiering kan icke-franska invånare och även invånare utanför EU få ett franskt bolån, trots att kriterierna kan vara strängare än för inhemska inköpare. De kommer också kunna välja bland färre banker och färre inteckningsprodukter.

Köparna behöver i allmänhet inte ta itu med franska skatter förutom taxe d’habitation och taxe foncière som betalas på fastigheten om de inte flyttar till Frankrike på heltid. Emellertid kommer utländska köpare som har fastigheter i Frankrike värda mer än 1,3 miljoner euro att behöva betala förmögenhetsskatt (Impôt sur la fortune immobilère).

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Frankrike

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Frankrike. Du kan ladda ner den engelska version.

FAQ

När ska jag betala insatsen och hela priset?
Insatsen betalas när compromis de vente är undertecknad. Det är normalt 10 %, men kan vara mindre; Det betalas till fastighetsmäklaren om byrån har ekonomisk garantiförsäkring, annars till notarien. Om du inte kan betala detta belopp när du skriver det ursprungliga kontraktet måste du komma överens med säljaren om ett annat datum. Det fullständiga priset måste vara på notariens konto när det slutliga kontraktet är undertecknat.

Se upp för arvsregler

En viktig faktor som utländska köpare måste komma ihåg är att Frankrike har en särskilt sträng uppsättning lagar om arv som kommer att gälla för deras egendom i Frankrike. (EU-medborgare kan välja att tillämpa lagen i sitt bosättningsland; icke-EU-medborgare har inte den rätten.) Franska lagar anger "reserverade" arvingar - till exempel kan du inte stryka dina barn från ditt testamente - och har olika räntor av arvskatt beroende på förhållandet mellan arvtagaren och den avlidne.

Det finns några sätt att komma runt dessa frågor, t.ex. att inrätta ett aktiebolag för att hålla fastigheten eller använda en "tontine" -klausul i kontraktet, som en bra notarie kan hjälpa till med.

Stegen för att köpa ett hem i Frankrike (ej nyproduktion)

Steg för att köpa en nybyggd fastighet

När du har hittat en nybyggd fastighet i Frankrike kommer processen att vara enligt följande: