Hitta en fastighetsbyrå i Frankrike

Välj din ombud försiktigt

I Frankrike är fastighetsmäklare ett reglerat yrke under Loi Huguet; agenter måste ha en carte professionelle och måste också hålla ersättningsförsäkring. Deras licens måste visas i deras lokaler, och också visa omfattningen av den finansiella garantin som gör det möjligt för dem att acceptera depositioner från köpare. De flesta är medlemmar i en av branschorganisationerna FNAIM, NPI eller UNPI.

Vissa individer, som särskilt jobbar med den utländska köparmarknaden, är egenföretagare, men arbetar under ledning av en byrå; de behöver fortfarande vara registrerade hos kommunen och deras status kan kontrolleras med övervakande agent.

Stora kedjor och nätverk av byråer i hela Frankrike inkluderar Century21, ORPI, Guy Hocquet, Laforet, ERA och Foncia. Det finns också några agenter som har inrättats specifikt för att betjäna utländska köpare över hela landet, den mest kända är Leggett Immobilier.

Det är inte svårt att hitta en agent; Frankrike har nästan 30 000 byråer enligt vissa uppskattningar - det finns ingen officiell siffra - och de flesta städer i vilken storlek som helst har ett antal agenter på huvudgatan. De flesta agenter har webbplatser, och det finns också ett antal portaler som SeLoger.com och Logic-Immo.com.

Dessutom, om du aktivt söker i Frankrike, kan gratistidningar (Logic-Immo publicerar en) hittas i många stormarknader och utanför några high streetaffärer som visar agenternas listor. Eller du kan göra saker enkelt för dig själv och börja med att surfa på Properstar!

Svårigheter i språkbarriären

Men inte alla franska agenter har lika bra möjlighet att betjäna utländska köpare. Några talar helt enkelt inte engelska; andra förstår inte hur man kan hjälpa icke-bosatta köpare att ordna finanser eller vet hur man ska hjälpa till med byråkratin. Om du tittar på ett område som Dordogne eller Luberon, där utländska köpare är vanliga, kan du hitta en agent som brukar handskas med utländska köpare. Om du tittar i Centralmassivet eller Jura, kanske du har mindre tur.

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Frankrike

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Frankrike. Du kan ladda ner den engelska version.

Innan du kontaktar en agent kan det vara bra att fastställa dina kriterier för en fastighet - vad som är nödvändigt och vad som är förhandlingsbart. Du kanske frågar om en viss egendom som du har sett annonseras, men om du är klar över vad du vill ha kan agenten visa dig andra som är lika lämpliga.

Franska agenter är sällan påträngande - vissa kommer bara att nöja sig med att visa dig den egendom som du har visat intresse för.

Ofta kommer agenter inte att ge ut adressen eller exakta platsen för en fastighet, utan kommer att be besökare att träffa dem på deras kontor och signera en bon de visite innan de tar dem till fastigheten.

Att underteckna det här dokumentet hindrar köpare att gå till en annan agent (som kan ha samma egendom som annonseras till ett annat pris) eller göra en affär direkt med husägaren. Agenter kommer att åtfölja visningar - "öppna hus" arrangemang är okända i Frankrike. Många franska agenter känner till deras del av världen i otroligt detalj, inklusive lokala butiker och företag, politik och evenemang. De är en riktig resurs, och smarta köpare kommer att få så mycket information som möjligt av dem.

Vem betalar agenten?

Traditionellt har köparen betalat agentens provision, men många egendomar är nu annonserade som HAI eller FAI (honoraires/frais inclus), vilket innebär att försäljaren betalar agenten. Provisionerna kan variera mellan 5 % och 8 %, relativt mer för billigare fastigheter, och mindre när fastigheten överstiger 100-150 000 euro.

Att använda en agent kan vara tillrådligt för utländska köpare, eftersom agenter känner till processen och kan hjälpa till att hantera notarier och att hitta finansiering. Men många franska personer köper privat, med hjälp av sidor som PAP eller ParuVendu.