Fastighetsmarknaden i Frankrike

Ökning av transaktioner

Bostadsmarknaden i Frankrike började verkligen röra på sig i 2017 efter flera års stagnation. Detta sågs i priser, vilka steg 4,2 %, men betydligt viktigare var ökningen av volymen av transaktioner; som hade fallit så lågt som 709 000 år 2012, men ökade till 986 000 år 2017. Initiativ som Loi Pinel (skattelättnader för hyresvärdar) och PTZ-lån för förstahemsköpare tog ett tag att fungera men hjälpte marknaden att vända sig efter åtta år av lågkonjunktur.

Ovanligt nog ledde inte Paris prislistan år 2017; det var Bordeaux som ledde med en prisökning på 7,7 % per kvadratmeter. De mest aktiva departementen, förutom Paris/Ile de France och Gironde (där Bordeaux är huvudstaden), inkluderade Provence och Medelhavskusten och Nord, där fastigheter i Lille slog rekordpriser. Fastighetsföreningen FNAIM söker nu en ytterligare 2 % ökning av fastighetspriserna 2018, medan banken Credit Agricole vill se en 3 % ökning av återförsäljningspriserna.

Ny egendom jämfört med återförsäljning

Priserna skiljer sig mycket mellan ny och återförsäljning, särskilt i större städer.

I Marseille kan till exempel ny egendom vara 40-50% dyrare än återförsäljning, men självklart beror mycket på ålder och skick för återförsäljningsfastigheter. I Bordeaux, där de senaste åren har sett mycket byggnation, är skillnaden mycket lägre, eftersom många återförsäljningsfastigheter är relativt nybyggda med höga energiklasser och i gott dekorativt skick. I centrala Paris finns det väldigt lite nybygge tillgängligt och skillnaden är begränsad till 26 %.

Det finns några ekonomiska fördelar med att köpa ny egendom som bidrar till att mildra prisskillnaden. Det finns inga agenteravgifter att betala, och detta tillsammans med lägre notarieavgifter kan spara en köpare upp till 11 % av fastighetspriset.

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Frankrike

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Frankrike. Du kan ladda ner den engelska version.

FAQ

Är det möjligt att köpa ett hus i Frankrike med en 50 000 euro-budget? Vilka regioner?
Det är absolut möjligt att köpa ett hus inom denna budget. Ett litet hus i en by som är redo att flyttas in i, eller ett större hus som kräver renovering, kan hittas till detta pris i ett antal landsbygdsområden. Limousin (Creuse, Correze, Haute-Vienne) är särskilt billigt, och du kan hitta bra fastigheter i Bretagne, särskilt i Côtes d'Armor . Berry (Indre-departementet) har också flera härliga bondgårdar och små centrumhus till detta pris, men många behöver restaurering.

Landsbygdsdepopulation

Medan regionala huvudstäder som Orleans, Nantes och Bordeaux har mest klarat sig bra, har mindre städer och städer sett både befolkning och företag flytta till andra ställen. Det har lämnat landsbygdsfastigheter i Frankrike särskilt undervärderade - en situation som uppenbarligen vädjar till vissa köpare, som kommer bli glatt överraskade över hur billigt de kan köpa fastigheter i vissa områden