Bostadslån i Frankrike för utlänningar

Finansiering av ett hem i Frankrike kan göras på ett antal sätt. Vissa inköp görs för kontanter, särskilt när man köper fastigheter för renovering. Vissa köpare finansierar sitt förvärv genom att inteckna sin huvudsakliga bostad och använder de medel som frigjorts för att betala för ett franskt fritidshus, eller till och med sälja för att flytta. Men det finns inget som stoppar en utländsk köpare från att låna av en fransk bank, och allt fler använder sig nu av franska bolån.

Eftersom Frankrike är ett populärt resmål för andra-hem-köpare, är franska banker vana vid utlåning till utlänningar och många av dem kommer att ha en väloljad process för utländska köpare. Bostadslån är tillgängliga upp till 80 % avfastighetsvärdet, men vissa banker kan erbjuda mindre bra villkor till utländska medborgare, vilket begränsar lån till värde av 50 %.

Franska långivare kan vara mer noggranna för att bedöma vad du har råd med än, exempelvis, amerikanska eller brittiska banker. I allmänhet begränsar de alla hypotekslån (inklusive alla som redan är skyldiga för huvudbostaden) till 40 % av inkomsterna, och processen kan innebära en hel del pappersarbete för att bevisa inkomst och utgifter.

Ladda ner Vår Gratis Guide för Fastigheter i Frankrike

Allt du behöver veta om att köpa fastighet i Frankrike. Du kan ladda ner den engelska version.

De flesta inteckningar är fastränta

Den vanligaste typen av inteckning i Frankrike är det långfristiga lånet med fast ränta. Detta är en av de billigaste hypoteksmarknaderna i EU. För närvarande kan ett fast 20-årigt lån säkras för drygt 2 %. Att välja en kortare löptid för hypotekslånet skulle sänka kursen ytterligare. Det finns en nackdel för denna typ av lån, eftersom sanktionerna för tidig återbetalning tenderar att vara ganska höga, varför vissa köpare väljer ett begränsat pris/rörligt lån istället.

Variabelränteslån är också tillgängliga. I stället för att justera den månatliga betalningen uppåt om räntan ändras, förlänger franska banker helt enkelt lånets längd. Detta har fördelen att du vet vad dina månatliga utgifter kommer att bli och om räntorna går upp, kan du fortfarande ha råd med dina betalningar.

FAQ

Behöver jag kredithistoria för att få ett lån?
Du behöver inte en kredithistoria för att få ett lån i Frankrike. Du måste dock kunna förse banken med dina tre senaste lönebesked och kontoutdrag som bevis på din inkomst och tillgångar.

FAQ

Vem är mäklaren? Behöver vi använda mäklartjänster?
De flesta franska människor använder inte lånemäklare. Men utländska köpare kan ha svårt att hitta den bästa affären, och många banker är inte vana vid handel med utländska köpare. En mäklare kan hjälpa till att säkerställa inte bara att du hittar rätt hypotekslån, men att du ”styrs” genom banksystemet på rätt sätt för att uppnå ett positivt resultat.

Hypotek är komplexa produkter och kan inte bara köpas på kursfrekvensen; påföljder för tidig återbetalning, specialrabatter och eventuella krav på livförsäkring som ska läggas till måste alla beaktas vid bedömningen av bästa affären. Många utländska köpare föredrar att välja en lånemäklare istället för att närma sig ett finansiellt institut direkt, särskilt om de inte har ett befintligt förhållande till en fransk bank.

Förresten, i motsats till det sätt som görs i de flesta andra länder, måste köparavtalet (compromis de vente) i Frankrike skrivas innan hypotekslån kan beviljas - och inte tvärtom.